KIEV

16 augustus 2017 - Odessa, Oekraïne

Luchthaven Kiev is een internationale luchthaven 6 km ten westen van Boryspil en 29 km ten oosten van Kiev, Oekraïne. Het is de grootste internationale luchthaven van Kiev.

In 1959 werd Luchthaven Kiev Boryspil geopend als militaire luchthaven. Vanaf de jaren 80 begonnen er ook voorzichtig internationale vluchten plaats te vinden. Na de onafhankelijkheid van Oekraïne werd de luchthaven in 1993 aangewezen tot de belangrijkste luchthaven van het land. Begin 2000 werd de luchthaven een hub, waardoor er ook kon worden overgestapt op de luchthaven. In 2001 werd een nieuwe start en landingsbaan voltooid en verwerkte de luchthaven 1,5 miljoen passagiers. Met 6,7 miljoen passagiers en 96.997 vluchten in 2008 is Luchthaven Kiev Boryspil één van de grootste luchthavens in Oost-Europa geworden en verwerkt het ruim 60% van alle vluchten in Oekraïne. Op dit moment wordt er druk gebouwd aan Terminal D en E om verdere groei te kunnen opvangen.

Kiev is de hoofdstad en grootste stad van Oekraïne, en telde tijdens de volkstelling van 1 januari 2015, 2.887.974 inwoners. De stad is gelegen aan weerszijden van de rivier de Dnjepr. Bestuurlijk gezien staat de stad net als Sebastopol op hetzelfde niveau als dat van de oblasten van Oekraïne. Hoewel het er geen onderdeel van vormt, is Kiev ook het bestuurlijk centrum van de Oblast Kiev.

Kiev ontstond aan de rivier de Dnjepr, op de handelsroute tussen Scandinavië en Constantinopel. Wanneer de stad gesticht is, is onduidelijk. Waarschijnlijk is het ontstaan door de komst van Vikingen. Rond het jaar 900 komen er Vikingen naar het gebied waar nu Kiev ligt. Zij heetten Varjagen of Roes. Het omliggende gebied benoemen zij tot Kiev-Roes. De stad zelf wordt Kiev genoemd.

Kiev beleefde zijn bloeitijd tussen 882 en 1169, toen het de hoofdstad van het Oost-Slavische Kievse Rijk was. Uit die periode, waarin de Slaven overgingen op het (oosterse) christendom, dateren de belangrijkste monumenten in de stad, de Sint-Sofiakathedraal en het holenklooster.

In 1240 werd Kiev, dat met zijn ruim 30.000 inwoners toen één van de grootste steden van Europa was, door de Mongolen verwoest. De volgende zes eeuwen was Kiev niet meer dan een provinciestad in het Pools-Litouwse Gemenebest en het Russische Rijk. In de 19e eeuw begon de stad weer te groeien; omstreeks 1900 had zij 250.000 inwoners.

In de verwarde situatie na de Eerste Wereldoorlog werd Kiev herhaaldelijk veroverd door de verschillende strijdende partijen: Oekraïense nationalisten, Polen, de anti-communistische Russische generaal Anton Denikin en de bolsjewieken. De uiteindelijke overwinning van deze laatsten had tot gevolg dat Kiev en Oekraïne voor ongeveer 70 jaar een deel van de Sovjet-Unie zouden worden (tot deze in 1991 opgeheven werd).

In 1941 werd Kiev veroverd door nazi-Duitsland. 33.000 joodse inwoners van de stad werden kort daarop vermoord in het ravijn Babi Jar, dat destijds nog buiten de stadsgrenzen van Kiev lag.

In november/december 2004 was Kiev het toneel van felle protestdemonstraties van aanhangers van Viktor Joesjtsjenko tegen de vervalsing van de verkiezingsuitslag door aanhangers van Viktor Janoekovytsj, die uiteindelijk leidden tot de verkiezing van eerstgenoemde tot president (deze periode staat bekend als de Oranjerevolutie).

In 2013-2014 was Kiev het toneel van demonstraties tegen de regering van president Viktor Janoekovytsj.

In Kiev is de bekende voetbalploeg Dynamo Kiev gevestigd. De clubs is meervoudig kampioen van zowel de Sovjet-Unie als Oekraïne. In het verleden waren Andrij Sjevtsjenko, Oleh Blochin en Ihor Bilanov de grote sterren.

In het stadion NSK Olimpiejsky werd op 1 juli 2012 de finale van het EK voetbal 2012 gespeeld. Op 26 mei 2018 wordt er de finale van de UEFA Champions League 2017/18 gespeeld.

Metro

Arsenalna is een station van de metro van Kiev. Het station maakt deel uit van de Svjatosjynsko-Brovarska-lijn en werd geopend op 6 november 1960 als onderdeel van het eerste metrotracé in de stad. Het metrostation bevindt zich ten oosten van het stadscentrum, nabij de Arsenal-fabriek, waaraan het zijn naam dankt.

Station Arsenalna ligt 102 meter onder de oppervlakte en is daarmee het diepste metrostation ter wereld. De diepte van het station wordt veroorzaakt door de omstandigheid dat het zich in de hoge oever van de Dnjepr bevindt. Om de afstand tussen de stationshal en de perrons te overbruggen zijn er twee lange roltrappen nodig. Er is een korte perronhal die met de sporen aan weerszijden verbonden is. Oorspronkelijk bevond zich op één van de wanden van deze hal een reliëf gewijd aan de opstand in de Arsenal-fabriek van 1918; aan het begin van de jaren 1990 werd het verwijderd. Arcades op de perrons wekken de indruk dat de centrale hal over de gehele lengte van het station doorloopt. Deze met roze marmer en gedetailleerd bronzen hekwerk beklede arcades hebben echter een zuiver decoratieve functie. De wanden zijn afgewerkt met wit marmer en keramische tegels.

De bovengrondse stationshal bevindt zich aan een plein waarop de Moskovska voelytsja (Moskoustraat) en de Voelytsja Sitsjnevoho Povstannja (Straat van de Januariopstand) samenkomen. 

Vlag oblast Kiev

De vlag van Kiev is samen met het provinciale wapen het officiële symbool van de oblast Kiev.

De vlag bestaat uit drie even brede verticale banen in de kleurencombinatie blauw-geel-blauw, met in het midden van de gele baan een historisch regionaal symbool dat ook centraal staat in het provinciale wapen. Dit symbool is Sint-Joris die de draak doodt. De kleuren blauw en geel verwijzen naar de vlag van Oekraïne. 

De vlag van Kiev is een banier van het traditionele stadswapen van Kiev. De vlag is een blauw doek met in het midden aartsengel Michaël, de patroonheilige van Kiev en Oekraïne. 

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade